Peste hotare

‎”Peste hotare” este o combinatie de cuvinte ce aduce a work&travel, la Italia, colete, posibilitati enorme, calatorii si bani. Asa iti poate fi perceptia atunci cind inca nu ai trait in afara tarii. Dar realitatea este cu totul altfel cind acel “peste hotare” devine casa ta si deja Moldova pare un tarim departat pe care tu cindva l-ai locuit.

‎Atunci cind pleci, lumea devine mica. Hotarele dispar si nu exista decit orashe, drumuri, nume similare ale retelelor de fast food si buticuri cu chitibusuri care cica infrumuseteaza viata. Apoi mai sunt diferentele culturale, dar chiar si aceste deosebiri devin mult prea sterse sub povara unui global village persistent.

De ceva timp, majoritatea prietenilor mei traiesc/invata/lucreaza, isi duc o viata normala mai pe scurt, in afara Moldovei. Daca as face o mapa cu tarile prin care stiu ca ii poarta pasii, continentele ar fi toate de aceeasi culoare. Pot sa trag o fuga cu avionul pina la cineva in Madrid sau in Londra, de parca as merge cu autobusul dintr-un cartier al Chisinaului in altul, doar ca avionul e mai rapid..

In viziunea mea, Moldova nu este un stat ca atare, de la Nistru pina la Prut. Moldova e mai degraba o retea de oameni dragi care sunt imprastiati un pic cam peste tot si cu care as putea sa ma revad eventual.

Pentru mine, nu exista “peste hotare”, asa cum nu exista hotare in genere. Adevaratele limite se definesc doar in mintea noastra.

Advertisements
This entry was posted in Moldova, The traveler’s notebook and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Peste hotare

  1. Josef Svejk says:

    De ce oare “peste hotare”, “dincolo” sau “afara” inseamna doar tari in care se considera ca ar fi traiul mai bun?
    De ce oare cand zice cineva “plec afara” nu se refera la Ucraina sau la Indonezia?

    • Buna intrebare. Fiindca in marea majoritate a cazurilor se pleaca pe lung termen si nu in turism, deci se cauta o tara cu un nivel de trai ridicat. Dar acum ai nostri au plecat asa de mult “peste hotare” si in directii diferite, incit nu m-ar mira sa-i gasim si prin Tailanda, cu burta la soare si masaj de 3 ori pe zi.

  2. Viktoria says:

    Da, asta e idea: we are everywhere si e important sa poti mentine contactul asta intre oamenii dragi, sa discuti despre experiente diferite, mentalitati diferite si sa revii totusi acolo unde iti este tie mai bine. acolo e casa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s