Taxi de Chisinau

Cit am fost in Chisinau am apelat mai tot timpul la serviciile de taxi. Un fel de:                         avion-taxi-casa-valize-cadouri-taxi-casa-pe jos (aici niste gheata nemernica a farimat tocul de la incaltaminte)-casa-taxi-casa-pe jos-zapada-casa-taxi-casa-sampanie-la multi ani-glod-glod-la multi ani-glod-glod-casa-glod-glod-la multi ani-casa-cadouri-valize-taxi-avion. Nu ca as fi eu mare “burjui”, dar cind ai de vazut o mare de lume in 6 zile, nici sa dormi nu ai cind, dar mai ales sa ingheti la -12 la 12 :00 pm, asteptind rutiere ipotetice.

Da, da, am inteles si eu : de sarbatori e foooarte greu sa dai comanda de taxi. Domnisoarele de la serviciul de rezervare se specializeaza in finisarea  discutiei telefonice pe neasteptate si cu vint. Majoritatea vorbesc rusa. Luind in consideratie ca ele pronunta cite 5 cuvinte pe secunda, cunostintele mele in limba respectiva nu mi-au servit prea bine. Asa ca m-am specializat in torturarea operatoarelor : cam stilcit, dar am scos grai romanesc din ele.

Taxisti au fost de tot felul. Cei de noapte sunt mai rai. La « Buna seara » bolmojesc ceva neinteles sub nas si trintesc usa de la masina in semn de « hai mai repejor, sa-mi termin smena ». La sfirsitul calatoriei un alt bolmojit in raspuns la al meu « la revedere », 10 secunde (timp in care numara banii si vede ca s-a pricopsit cu un pourboire) si fata incruntata naste un zimbet acompaniat de un « s prazdnikami vas! vsevo xoroshevo etc ».. in dependenta de rezerva de cuvinte din vocabularul respectivului.

Cei de zi sunt mai buni parca. Pe cit unii sunt de muti, eu am dat si peste unul care m-a nins cu povesti. O jumatate de ora de la riscani la telecentru plus ambuteiajele, am ascultat toata critica posibila in adresa guvernarii, a statului, a poporului, a vacilor, a boilor si altor mamifere si pasari (numai de caini si de mite parca nu a spus nimic). Toate bune, doar ca critica nu era deloc constructiva si cum nenea avea mai degraba viziuni procomuniste.. ca un fel de reportaj in cele mai bune traditii de la Pervii Kanal. Cineva in locul meu s-ar fi pornit la discutii de foc sau ar fi iesit din masina. Eu insa am abordat tirada cu mult curaj si am ascultat teoria chibritului pina la capat. Cum n-ai da oamenii au profunda necesitate sa fie ascultati uneori. Deci sa fie cu un taxist mai fericit in Chisinau!

Iata asa impresii taximetrice de la aventurile mele iernatice prin capitala. Dar voi, ce parere aveti de taxiurile din Chisintown ? Si ce bun va mai povestesc taxistii?

This entry was posted in Moldova, The traveler’s notebook and tagged , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Taxi de Chisinau

  1. Majoritatea îs aşa cum ai scris tu.
    Dar am intalnit odata un taxist cu mult simţ.
    El de la inceput si-a cerut scuze foarte decent
    ca nu poate vorbi corect limba română şi ne-a intrebat
    pe noi pasagerii, daca e ok sa vorbească in rusă.
    Am zis ca e ok.

    Şi asculta el acolo nuş ce fignea de radio..
    si cand a vazut atmosfera ca eu de fapt
    imi luam ramas bun de la ea, ap el
    a pus un disk cu muzica mai romantica nuş cum.

    A ajutat, şi ne-a placut. Nu ţin minte numărul firmei.

  2. in general cand iubeşti ap parcă se intampla numai lucruri bune
    şi intalneşti numai oameni buni. Ori îs simple coincidenţe 🙂

  3. Izmail says:

    toata lumea se revolta in special de faptul ca toate, da absolut toate, companiile de taxin din capitala noastra utilizeaza limba rusa si nimeni limba acestui stat. Da. de acord. este o crate de vizita ce creaza si mai ales influenteaza impresii negative sau cel putin contradictorii fata de noi.
    Oare sa nu vrea nimeni sa investeasca intro companie care foloseste exclusiv sau preponderent limba romana, care e si oficiala in aceasta tara? Cred ca ar avea succes enorm si in scurt timp ar determina si alte companii sa isi schimbe atitudinea sau practica…
    Eu cel putin refuz (civilizat) serviciile celor care au operatori ce nu cunosc romana si mai incerc odata, la alt operator … 🙂 recunosc ca uneori te simti aiurea …

  4. Neta says:

    Tu de ce tii un blog? As vrea un raspuns sincer, ca sa inteleg si eu de ce unii oameni simt nevoia sa-si expuna in scris gandurile si apoi sa le citeasca cui nu ii va fi lene ? Tu nu ai prieteni cui sa te confesezi? Nu critic. Pure curiosity.
    Intreb acest fapt, pentru ca s-a ivit o asociere stranie, dar totusi o asociere intre “articolul tau” si intrebarea de mai sus.
    Si in alta ordine de idei- de multe ori m-am gandit si eu la asa ceva, pentru ca le-am probat si eu.
    La multi ani si sanatate!

    • Buna intrebare.
      De cind ma tin minte am simtit nevoia sa impart asa gen de impresii cu cei din jurul meu. O faceam la inceput doar cu prietenii apropiati. O fac mereu, doar ca impart ginduri mult mai intime si mai profunde decit ceea ce gasesti pe blog. Sunt lucruri care nu am sa le discut niciodata public.
      Altceva e ca acum prietenii mei sunt in toate cele 5 colturi ale lumii. O mare parte au ramas in Moldova. Pentru mine blogul e o modalitate de a mentine legatura cu “originile”.
      Si mai sunt si alte motive. Dar ramin dupa cortina.

  5. Vlad says:

    Multe firme de taxi care erau noi odata aveau operatori ce vorbeau romana, dar peste ceva timp tot numai rusa ai inceput sa vorbeasca. Eu in taxi nu numai ca m-am umput de fum de tigra dar am fost samanat si cu scrum de tigra :). Odata un tip a inceput sa se indigneze ca i-am spus doar Strada si nr casei unde sa ma duca si ca de ce nu stiu ce fel de cladire e acolo – era rus desigur care vorbea in limba lui masa. Nu mai vorbesc cat e de murdar prin taxi.

  6. nativozian says:

    E actuala tema. Eu tot am scris un articol despre taximestri. Nu numai despre cei din Moldova, ci si despre cei din Romania.

  7. calatoarea says:

    Am dat de taximetristi de tot felul, dar in majoritate buni si peripetii cu ei nu am avut, Slava Domnului.
    Facand paralela, in Anglia daca vrei sa dai de taxi, trebuie sa dai comanda in prealabil cu cateva ore – this sucks.

  8. moldoveanul says:

    sunt de acord, dar sunt foarte mulţi taxişti cu un bun simţ, care îşi respectă job-ul şi clientul.

  9. mblowblog says:

    Eu vorbesc foarte rar cu taximetristii. Dar cat tine de limba…banuiesc ca e vorba de marketing. Nu am vazut prea multi businessmani a caror principii etnice sa fie mai importante decat profitul. De asta cred ca ofera servicii in rusa, pentru ca asta cere piata.

    Unicul incident neplacut cu un taximetrist, a fost cand am luat un taxi din fata unui magazin. Era unul din asta privat. Mi-a spus initial un pret si cand sa ajungem la destinatie a spus ca s-a razgandit, si trebuie sa-i platesc cu 20 de lei mai mult, ca el nu si-a dat seama initial unde ma duce. Eu am refuzat politicos, la care el a inceput sa ma numeasca agresiv cu toate cuvintele indecente pe care le stia. M-am speriat si am fugit. (Eram insarcinata in luna a 8-a). De atunci nu urc niciodata in taxiuri parcate pe marginea drumului.

  10. Artur says:

    Eu nu am incotro si folosesc acelasi serviciu de fiecare data la care deja am card de clinet, pentru ca sunt printre putinii care au masini cam tot timpul. Daca stiti voi servicii cu taxisti mai amabili si pe care sa nu trebuiasca sa-i astepti mai mult de 10 minute spuenti si mie.

    • beheadedrose says:

      in ultimul timp am mers cu 1474 si pot sa spun ca nu sunt intr-atyt de rai (ultimul chiar mi-a luat si valiza de la usa scarii cynd m-a vazut si a dus-o pyna la masina, iar spre sfyrsit cynd i-am multumit mi-a raspuns ca `nu-i pt ce 😉

Leave a comment